We vroegen een aantal (oud-)studenten van de Universiteit Utrecht wat hun ervaringen zijn met RemintoToets. Universiteit Utrecht gebruikt RemindoToets al een aantal jaar om toetsen mee af te nemen en inzagemomenten te faciliteren. De studenten maken tentamens voornamelijk in een grote zaal, vaak met tientallen of zelfs honderden tegelijk. We spreken Elisa, Michelle, Jonas, Emil en Tess.
Was RemindoToets de eerste keer dat de student een digitaal tentamen moest maken?
Een aantal studenten had al eens eerder een digitale toets gemaakt, bijvoorbeeld voor het VWO eindexamen ‘Kunst Algemeen’. Daarvoor werd gebruik gemaakt van software die ontwikkeld was door Cito, ExamenTester.
Elisa: “Met het eindexamen op de middelbare school gebruikte de school een normale computer. Voor het examen Kunst Algemeen moesten we daarin afbeeldingen en video’s bekijken. Alle teksten en het antwoordformulier hadden we wel nog op papier.”
Op de Universiteit Utrecht wordt RemindoToets in combinatie met Chromebooks gebruikt, zonder dat er toegang is tot andere programma’s op de computer. De studenten vinden dit allemaal erg prettig werken, je kunt je volledig focussen op de toets. De tafels staan uit elkaar, waardoor de studenten de ruimte hebben om zich heen. Je legt je ID ter controle op tafel en je kunt gaan zitten.
Jonas zegt bijvoorbeeld: “Als je inlogt met je studentennummer en wachtwoord hoef je verder eigenlijk heel weinig te doen om te beginnen aan de toets. Je hoeft hem alleen maar aan te klikken, wachten tot de surveillant hem open zet en dan kun je beginnen. Tenzij iemand zijn inlogcode vergeten is, dat heb ik wel een paar keer zien gebeuren!”
Wat vinden de studenten van de software zelf?
De studenten waren allemaal van mening dat de software neutraal is en niet afleidt van de inhoud van de toets. De functies zijn allemaal helder en de functies die een digitaal toetssysteem heeft vinden ze handig. RemindoToets geeft bijvoorbeeld een waarschuwing als een vraag wordt overgeslagen.
Michelle vergat ooit een vraag in te vullen: “Bij een toets heb je natuurlijk stress, en in mijn haast vergat ik een vraag in te vullen. De software herinnerde me er gelukkig aan dat ik nog een vraag open had staan, anders had ik de toets gewoon ingeleverd.”
Het handige van een computer is natuurlijk dat er makkelijk tekst kan worden bewerkt. De studenten zien dit ook in en een aantal zegt dat het handig is dat je in RemindoToets tekst kunt knippen en plakken. Het is zo veel makkelijker om een verhaal aan te passen en je argumenten te sorteren.
“Als je op een gegeven moment een paar honderd woorden hebt getypt voor een antwoord, dan is het wel zo fijn als je niet je hele antwoord hoeft door te krassen. Het werkt toch lekkerder als je hier en daar wat woorden kan weghalen of er tussen kan typen.”, stelt Emil.
Een aantal studenten heeft ook wel eens een inzagemoment kunnen (of moeten) bijwonen. Ze vonden het prettig dat de toets op deze manier in te zien was. Bij meerkeuzevragen was bijvoorbeeld direct zichtbaar wat het juiste antwoord was. Open vragen hadden een functie waarbij opmerkingen geplaatst konden worden, waardoor je niet op de surveillerende docent hoefde te wachten.
En wat vinden ze van het verschil tussen een papieren toets en een digitale toets? Wat werkt nou prettiger?
De studenten vinden een digitale toets prettig werken, maar er valt nog wat te zeggen voor de papieren tegenhanger. Naar een scherm kijken is toch wel anders dan een blad op je tafel hebben liggen. Een van de studenten vergeleek het met een boek lezen of een tekst lezen op je computer of telefoon, soms heeft fysiek gewoon de voorkeur.
In een zaal zitten met anderen die ook op een toetsenbord moeten tikken vinden sommigen wat afleidend. Anderen kunnen zich er juist prima voor afsluiten. “Maar ja”, zegt Tess, “daar kunnen we eigenlijk niet echt omheen. Ik denk dat het maken van toetsen op een laptop gewoon veel praktischer is. Geen gedoe met al dat papier en zo. Ik stoor me zelf wel erg aan het getik op die toetsenborden, sommige mensen kunnen er echt goed op rammen. Maar dat hoort gewoon bij de voor- en nadelen ervan.”