Plagiaatcontrole in RemindoToets

RemindoToets ondersteunt het gebruik van twee soorten plagiaatcontrole: TurnItIn en Ouriginal. Wanneer een kandidaat een toets heeft afgerond,

RemindoToets ondersteunt het gebruik van twee soorten plagiaatcontrole: TurnItIn en Ouriginal. Wanneer een kandidaat een toets heeft afgerond, kan met deze software gekeken worden of er overeenkomsten zijn met andere publicaties. We vertellen je hier graag meer over.

Database

Een plagiaatcontrole controleert de teksten van kandidaten aan de hand van een database. Hierin staan grote hoeveelheden webpagina’s en publicaties, waarmee de tekst van een kandidaat wordt vergeleken en eventuele overeenkomsten worden gemarkeerd. TurnItIn en Ouriginal geven zo aan welk deel en percentage van het gegeven antwoord mogelijk geplagieerd is.

Er is vervolgens ook een lijst beschikbaar met alle bronnen die de overeenkomende teksten bevatten. Hiermee kun je als beoordelaar inzien waar de teksten van afkomstig zijn. Dit kan wat meer inzicht geven en misschien opheldering geven van het antwoord van een kandidaat.

Werking in RemindoToets

Om binnen RemindoToets gebruik te maken van een van de plagiaatcontroles, is een abonnement nodig bij de externe partij. Een beheerder moet vervolgens de benodigde gegevens in RemindoToets invoeren. De werking van TurnItIn en Ouriginal in RemindoToets is in essentie hetzelfde. Voor de exacte verschillen en kosten verwijzen we je door naar de websites van ontwikkelaars.

Na het beschikbaar maken in RemindoToets, kunnen rollen die toetsmomenten mogen aanmaken de plagiaatcontrole inschakelen. Je vindt dit terug bij de instellingen van bestaande én nieuwe toetsmomenten. In de afbeelding hieronder wordt Ouriginal als voorbeeld genomen. Let er wel op dat de plagiaatcontrole alleen geldt voor open vragen en vragen waarbij een bestand door de kandidaat wordt geüpload.

Als het toetsmoment eenmaal is ingepland en de kandidaten antwoorden hebben ingevoerd, worden deze automatisch door TurnItIn of Ouriginal gecontroleerd. Doordat de antwoorden langs de grote database moeten, kan het soms een ogenblik duren voordat de controle is voltooid.

De status van de controle kan achterhaald worden bij de details van het toetsresultaat. Links in het menu is de knop ‘Overeenkomsten’ te zien (zie afbeelding rechts). Door deze uit te klappen wordt het logboek zichtbaar. In dit logboek wordt ook vastgelegd of TurnItIn of Ouriginal bezig is met verwerken.

Klik op ‘Rapportage’ om het volledige overzicht van de plagiaatcontrole te bekijken. Dit wordt geopend in een nieuw venster. Hier zijn verschillende gegevens op de voorpagina te vinden, zoals het aantal overeenkomende teksten die door TurnItIn of Ouriginal zijn gevonden. Hieronder zie je een voorbeeld uit de rapportage van Ouriginal. Je kunt deze rapportage ook bekijken door naar Resultaten > Analyse te navigeren en daar het betreffende toetsmoment te openen. Klik daarna op de knop ‘Overeenkomende tekst’ voor een gedetailleerder overzicht.


Wist je dat MijnPortfolio ook de plagiaatcontrole van TurnItIn en Ouriginal ondersteunt? Elk document wat in een portfolio wordt geüpload kan gecontroleerd worden. Klanten van Paragin die MijnPortfolio als inlevertool gebruiken, kunnen hier dus ook geburik van maken! Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.